Coneix el CECB

  

Qui som


 

El Centre Excursionista de la Comarca de Bages (CECB), és una entitat sense ànim de lucre fundat l’any 1905 a Manresa. Després de més d’un segle d’activitats, el CECB se sent content de ser l’espai de trobada de moltes persones que comparteixen en comú el gust per la natura i l’esport. El CECB organitza regularment cursets de les diferents seccions de què disposa. Aquests cursos són tant per donar a conèixer l’esport en concret (senderisme, espeleologia, escalada, esquí, submarinisme, piragüisme…), com per ser punt de trobada de gent amb afinitats i gustos comuns que fan de l’esport i dels espais naturals el seu oci amb una variada programació de sortides. Així, el centre permet poder tramitar les llicències de les diferents federacions, obtenint els beneficis corresponents d’aquestes.

El C.E.C.B. té uns 500 socis repartits entre les diferents seccions, especialment muntanya y esquí (esports més majoritaris). Actualment l’entitat està gestionada per una junta gestora encapçalada per Melcior Serra Singla com a president), Enric Brunet Puigpiqué (vicepresident i vocal secció de muntanya) Josep Emili Puig (secretari) Jordi Massanes Mateos (tresorer i vocal secció de parapent)  Enric Alegre Nadal (vocal secció Coral Eswèrtia), Jordi Pujol (vocal secció esquí), Jordi Vilardaga i Margarit (vocal secció espeleologia i barranquisme), Daniel Díaz Aivar (vocal secció piragüisme).

 

  Història


 

El Centre Excursionista de la Comarca de Bages es constitueix el 9 d’abril de 1905, de la mà d’una colla de persones destacades de Manresa i comarca. El primer president fou en Josep Esteve i Seguí, i composaven la resta de la primera Junta els senyors: Antoni Abadal com a Vice-president, en Jaume Vilaseca, Secretari, en Joaquim Amat, de Tresorer, i els Vocals Josep Arola, de Súria, Josep Forcada, de Navàs, Francesc Sala, de Santpedor, i Esteve Vendrell de Sant Vicenç. Com a President Honorari es va nomenar en Leonci Soler i March, i Oleguer Miró i Borràs, Josep Guitart (Pvre.) i Joaquim Sarret i Arbós com a Consellers Honoraris, i tots ells, a més, formaven el Consell General de l’entitat.

El Centre, a Manresa, venia a donar cos a la primera entitat esportiva, però amb unes característiques especials, com eren les que distingien a l’excursionisme, amb el que sempre ha representat la conjunció de l’activitat física, l’amor a la natura, i el coneixement cultural i científic. El 15 de novembre de 1905 apareixia el primer número del Butlletí que s’anirà publicant, més o menys regularment, fins els nostres dies. El Centre desenvolupa, des dels seus inicis, un intens treball de recerca sobre les característiques geogràfiques, socials i històriques, de la comarca. Edita llibres de temàtica comarcal, es fan conferències, organitza, l’any 1912, el segon Congrés Excursionista Català. Es crea una Biblioteca, que es convertirà en Secció, com ho eren d’altres : Arqueologia i Arts, Educació Física, Foment de l’Excursionisme, Literatura i Publicacions, i Ciències. Amb el temps aquestes aniran canviant fins a concretar-se amb les que funcionen actualment. El 27 de febrer de 1936, de l’antiga secció Foment de l’Excursionisme, neix el Club Alpí Manresà, la Secció de Muntanya, que anys més tard permetrà la creació del Grup d’Alta Muntanya, quina destacada activitat es veurà reconeguda en les seves expedicions alpines arreu del món, iniciades l’any 1969 amb la primera ascensió a l’aresta N. De l’Illimani, de 6480 m., a Bolívia, i quina fita més remarcable serà, l’any 1976, l’ascensió del Makalú, a l’Himàlaia, màxima cota aconseguida per l’alpinisme estatal en aquell temps.

Actualment les diferents Seccions desenvolupen una intensa activitat, en cada una de les seves especialitats. L’entitat, amb més de cent anys d’història a la seva esquena continua estan compromesa amb el desenvolupament esportiu, social i cultural, de la comarca de Bages.

 

Obra Social


 

El compromís del CECB amb la cultura ha estat una constant des de la fundació de l’entitat l’any 1905. L’edició de llibres, les conferències, la investigació i els treballs sobre el nostre entorn natural, ha estat una tasca prolífica. Actualment, seguint en aquesta línia, portem a terme un esforç considerable, tant organitzativament com, sobretot econòmicament, en aspectes concrets com:

  • Edició trimestral de 1.500 unitats del Butlletí.

  • Patrocini del Premi Excursionisme, en el marc dels premis Lacetània, sobre temes d’interès científic, tant local com comarcal.

  • Patrocini del Premi Sarret i Arbós, dirigit a estudiants universitaris, sobre temes d’història medieval de la comarca.

  • Col·laboració en actes de caràcter cultural i artístic. Promoció de la cultura de casa nostra en festes senyalades, com Sant Jordi i la Llum. Entrega floral a la plaça 11 de Setembre i canviada de l’estelada al cim del Collbaix. Inici de les festes de la misteriosa Llum amb la baixada d’aquesta des de Montserrat.

  • Conferències i projeccions audiovisuals, sobre qualsevol aspecte relacionat amb la comarca, la natura, o l’activitat excursionista en general. Projecció de les dues pel·lícules guanyadores del festival de cinema de muntanya de Torelló.

  • Participació i col·laboració amb activitats de defensa i reivindicació del nostre patrimoni natural, arquitectònic i històric. Participació activa en les jornades del patrimoni Europeu a Manresa, elaboració i promoció de l’Anella Verda de Manresa, i col·laboració en el manteniment de la façana de la Seu de Manresa.

  • Protecció i manteniment dels documents propietat del CECB a la biblioteca de l’Abadia de Montserrat, així com la publicació de més d’una vintena de llibres referits tots a la nostra comarca.

  • La Coral Eswèrtia, secció amb entitat pròpia del CECB, que consta d’uns 40 membres, participa cantant en diversos actes de la comarca.

 

A banda de les actuacions d’àmbit cultural, també duem a terme tasques des del vessant més tècnic, així com caminades o marxes i activitats multitudinàries aptes per a tots els públics:

  • Organització de la Marxa del Port del Comte i la prova de resistència Rasos-Manresa.

  • Organització de la Copa Catalana d’Escalada. de dificultat al rocòdrom Paul Harris, i col·laboració a la Competició d’Espeleologia de Catalunya i Espanya.

  • Realitzacó de cursos d’iniciació i perfeccionament de Submarinisme, Parapent, Espeleologia, Barranquisme, Escalada, Càiac i Esquí.

[recent_facebook_posts]

[easyinstagramfeed]

       Alioth CECB       Refugi Bages CECB       FEEC CECB