Quan:
16 febrer 2020 tot el dia Europe/Andorra Franja horària
2020-02-16T00:00:00+01:00
2020-02-17T00:00:00+01:00
Contacte:
93 872 29 12

La Festa de la Llum és la més universal i, alhora, la més peculiar de totes les tradicions Manresanes. El seu origen l’hem d’anar a buscar al S.XIV (1345) quan en temps de sequera, fam i malalties la ciutat va decidir construir una sèquia que portés aigua del Llobregat des de Balsareny.

Aquesta iniciativa va topar amb la negativa de Galceran Sacosta, Bisbe de Vic, a deixar passar la sèquia per les seves terres. Davant la desobediència dels Manresans, el bisbe va respondre amb l’excomunió de tota la ciutat. El 21 de febrer de 1345 es va produir el prodigi; un raig lluminós procedent de Montserrat va entrar al temple del Carme i tots els campanars de la ciutat van començar a repicar tot sols. El bisbe, penedit, va aixecar l’extradició i perdonà tots els Manresans.

2013-02-17_147Per commemorar aquest fet històric, El Centre Excursionista de la Comarca de Bages organitza any rere any des de en fa més de 40, la tradicional Caminada de la Llum, que consisteix en la baixada de la llum de Montserrat fins l’església del Carme.

El recorregut consta d’uns 25 km que es completen en unes 5 hores, donat les constants parades als múltiples controls d’avituallaments i la parada per dinar, també, a càrrec de l’organització.

La pujada es fa amb autobusos des de l’estació, per anar directe al cambril, on es fa un breu acte de salutació. Just abans de la sortida s’ofereix als inscrits una tassa de xocolata calenta i coca i es dona el tret de sortida.

Principalment el recorregut transcorre per camins i trams de carrers asfaltats.

Monestir de Montserrat – Santa Cecilia – Can Martorell – Castellgalí – Barriada de sant pau – Manresa.

– Hora de sortida dels busos: 9.00 hores des de l’estació d’autobusos de Manresa en direcció Montserrat.
– Encesa de la llum a les 10.00 hores a la capella del cambril de la basílica de Montserrat.
– Xocolatada a la plaça a les 10.30 hores.
– Sortida caminada en direcció Manresa a les 11.00 hores.
– Arribada de la Llum a l’església del Carme entre les 16 i les 17 hores.
Controls / avituallaments:
— 1r control al km 8,8: St.Cristòfol, a tocar l’ermita romànica de Sant Jaume de Castellbell, on hi haurà aigua, sucs, galetes i fruits secs.
2n control al km 12,5: Pedrera de Balçamuller, abans d’arribar a Castellgalí. Dinar, a base d’entrepà, fruita, beguda i cafè.
3r control al km 23: Església del Carme, de Manresa. Darrer avituallament i lliurament de la llum al rector de l’església.
Preu: 6€ si ja disposes d’assegurança d’accidents per activitats esportives i 9€ si no en disposes.

Inscriute aqui

També us podeu inscriure anticipadament abans del dia 15 de febrer al local del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, carrer d’Urgell, número 16, de Manresa.

No oblideu de portar la butlleta de la inscripció, ja que serà imprescindible la seva presentació per a la xocolatada, el dinar i l’autocar.

NOTA: per qüestions ecològiques volem estalviar els gots de plàstic pels avituallaments, donarem uns gots reutilitzables pels quals es demanarà una penyora d’1€, a recuperar si es torna el got a l’últim avituallament.

 

FOTOS

 

MAPA

 

PÓSTER